#41 Inför Amerikaresan: Böckerna och kartorna

Resor börjar med böcker och kartor på ett bord. Förväntningar på och föreställningar om platser man ska besöka. Vi väljer några av de böcker och kartor som vi kommer att packa ner i väskorna på vår USA-resa.

Essäisten Rebecka Solnit är en av våra ledstjärnor längs vägen. Hennes bok The Infinite City: A San Francisco Atlas är en bok och en karta som sammanför företeelser och korskopplar fakta så att nya kartor framträder. Solnit ställer frågan: “I wonder how it is that visitors can be so sure they saw what they were suppose to see”.

Boken A people’s Guide to Los Angeles har samma ambition. Adresserna är exakta men händelserna som kopplas till dem är de som osynliggjorts. För en atlas är också politik; makten att bestämma vad som är viktigt. Den till synes banala byggnaden på en parkeringsplats var en gång platsen för polisens stormning av ett Svarta pantrarna möte. Historien stiger upp till asfaltsytan.

Inför Chicago läser vi boken Architecture and Capitalism och lär oss hur den amerikanska staden så som den manifesterades kring sekelskiftet 1900 med sina skyskrapor är en profitens stad men också en stad som menar sig vara en naturgiven fortsättning på den europeiska stadens gotiska uppåtsträvande arkitektur. Det är en berättelse utan arbetare.

I Baltimore säljer Edgar Allen Poes farfar lik till vetenskapen. Lik släpas nattetid genom staden, och vi funderar på alla undangömda hemligheter som USA:s samhällen bär på, av övergrepp och erövring, som präglat dem på ett grundläggande sätt.

– – –

Vi reser genom USA i juni, följ vår resa på instagram @stadenpodcast eller på våra egna konton @arbetsbok och @hallemar eller på Twitter @stadenpodcast

Vi kommer under resan att skicka ljud-vykort. Håll er uppdaterade på staden.arkitekt.se eller via itunes eller din podcaster-app i mobilen.

Programmen om USA har stöd från Akademikernas a-kassa, gå med i a-kassan för trygghet och frihet på aea.se

Böcker vi pratar om i programmet:

The Infinite City: A San Francisco Atlas. Rebecka Solnit

A People’s Guide to Los Angeles. Laura Pulido, Laura Barraclough, Wendy Cheng

LAtitudes: An Angeleno’s Atlas. Patricia Wakida (ed)

The Making of Urban America. A History of City Planning in the United States. John W. Reps

Architecture and Capitalism: 1845 to the Present. Peggy Deamer

The Devil in the white city. Murder, Magic, and Madness at the Fair that Changed America. Eric Larson