Pil som visar att du kan bläddra tillbaka
Tillbaka

Staden special: Produktionens arkitektur

Industriarkitektur idag och i historien

Ikon sm symboliserar en mikrofon
Avsnitt
147
Ikon som symboliserar en kalender
July 3, 2023

Om industriarkitektur – industrier, logistik, funktionsbyggnader, i en tid som faktiskt bygger dem igen.

Podcasten staden samarbetar med Arkitema som vi gör ens serie tematiska poddar tillsammans med, en om sjukhus och en om segregation har vi gjort, 


Det här avsnittet ska handla om industriarkitektur – industrier, logistik, funktionsbyggnader, i en tid som faktiskt bygger industrier – igen.


Mycket av det finaste arkitekturarven som finns i landet är gamla industri- eller produktionsbyggnader, från 1600-talets bruk till 1900-talets telefonfabriker, via verkstäder i Motala eller textilfabriker i Norrköping. Ett enastående arv, byggt kring arbete, men också kring varumärken.


Men hur ser det ut idag, på 2020-talet. Hur formar man en industri- produktions- och funktionsbyggnader – och kommer den också, om hundra år, eller mer att stå som ett monument över en tid, som verkligen ville uttrycka något?


För att prata om detta har vi med oss Kalle Johannesson, arkitekt och affärsområdeschef på det som heter Commersial, arbetsplatsens arkitektur, fabriker, logistik, kontor, på Arkitema.


Men vi vandrar så klart också tillbaka in i historiens industrier, varför blev de monumentala arkitektoniska verk? Och hur kom de i sin tur att påverka annan arkitektur. Som ciceron har vi arkitekten och författaren Lisa Brunnström.

Swedish Match, foto: Bert Leandersson
Fagusverk, Walter Gropius och Adolf Meyer 1911
Fagusverk, den första funktionalistiska byggnaden
No items found.
Lyssna på
Spotify
Lyssna på
Podcaster